Merhaba sevimli Müzik Eleştiri okurları. Bugün sizlerle aslında oldukça yeni sayılacak bir eserin incelemesini yapacağız. Yazıya başlamadan önce eğer sanat eseri niteliğindeki, tek sahnede çekilen klibini izlemediyseniz mutlaka izlemenizi öneririm. Ben şahsen defalarca izledim ve hâlâ bu müthiş çalışmayı gördükçe içimden alkışlamak geliyor.
Bu şarkı 2018'in ilk çeyreğinde (tam çıkış tarihi 25 Ocak) piyasaya çıktığında bir arkadaşıma dinletip dedim ki: "2018 yılının en iyi şarkısı budur." Bu tahmini henüz Şubat ayında yapmış olmam çok riskliydi çünkü 11 ay boyunca bir sürü kaliteli ve güzel eser piyasaya çıkabilirdi. Ama en azından benim karşılaştığım daha iyi bir eser olmadı ve kendi açımdan tahminim doğru çıkmış oldu :) Bu gereksiz ayrıntıdan sonra eleştirimize başlayabiliriz.
Parça modern elektronik müzik imkanları ile country tarzını çok güzel bir şekilde harmanlayarak bizlere harika bir deneyim sunuyor. Nasıl ki el sanatlarında kişilerin eserlerini çıraklık-kalfalık-ustalık gibi dönemlere ayırıyorsak, bu parça da bana kalırsa Timberlake'nin ustalık dönemi eseri.
Parçanın sözleri zaten çok evrensel olabilecek kucaklayıcı sözler. Herkesin basit bir şekilde anlayabileceği ama aslında bir o kadar da derin nitelikte. Yine "less is more" yaklaşımını gördüğümüz güzel bir çalışma.
Vokaller bu güzel sözleri limitleri zorlamadan ama kolaya da kaçmadan güzel bir dengede icra etmişler. Hayattaki çaba/sonuç dengesi için bu tarz performansların güzel örnekler olduğunu düşünüyorum. Gelişim kaydederken ne kendimizi aşırı zorlamayıp hırs yapmalı ne de tembel bir şekilde oturmalıyız. Arada kalan vasat gelişim çizgisini bu vokallerde hissedebiliyorum.
Aynı durum parçanın neredeyse tüm enstrüman kanalları için de geçerli. Hepsini tek tek dinlediğinizde o özenilmişliği duyuyorsunuz fakat kimse kendini hunharca zorlamıyor. Bu durum parçanın geneline yansıyarak insana inanılmaz pozitif bir motivasyon veriyor. JT ve tüm ekibin bu ruhsal olgunluğunu takdir etmek lazım.
Ne demek istediğimi daha iyi anlamanız için aklınızda bir kaç olumsuz örnek resmi çizmeye çalışacağım. Mesela bazı motivasyon müzikleri vardır. Dinleyince hemen spor salonuna gidip kaslarınızı yırtarcasına zorlamak istersiniz. Ama bu motivasyon çoğunlukla kalıcılıktan uzaktır ya da kalıcı olsa bile sakatlık gibi riskleri çok yüksektir. Zamanla ruhen yıpranmanıza yol açabilirler.
Ya da bazı neşeli şarkılarda sanki hayat hiç çaba sarf etmeden de neşeliymişçesine tembelleşebilirsiniz. Daha sonra realitedeki dengeler ile karşılaştığınızda kafanız görmediğiniz bir cama çarpmışçasına irkilirsiniz. Parçayı dinledikten bir süre sonra daha da olumsuz hissetmenize yol açabilir. İşte bu parça bu iki uçtan uzak şekilde dengeli bir motivasyona sahip. Bu dengeye sahip parça sayısı çok az olduğu için ben eseri çok kıymetli görüyorum.
Parçanın tüm kanallarını çok güzel bir ahenkle düzenleyen kişi de ayrı bir tebriği hak ediyor. Normalde dört farklı kanalı bile birlikte işleyebilmek ciddi emek isteyen bir iştir. Bu parça çok renkli bir kanal skalasına sahip olmasına rağmen hepsi beraber çok güzel şekilde çalıştırılmış. Adeta bizlere müzik tarihinin başlarından 2018 yılına kadar olan sürecin bir özeti ve çeşitli kesitleri sunulmuş.
Parça ile ilgili olumlu yönlerin detayına girip yazıyı çok uzatmam mümkün (bas kanalı ile elektronik altyapının harmanlanması, ritim kanalındaki çıplak seslerin bütünle olan uyumu, geçişler esnasında kullanılan yumuşatma unsurlarının hissettirdiği konfor, geri vokallerin harcadığı emek vs. vs.) ama genel olarak hepsini üst başlıklarda topladığımı düşünüyorum. Siz de zaten dinledikçe bu detayları daha net anlayabilirsiniz.
Olumsuz yön olarak değinecek çok net bir husus yok. Belki bazı sözlerin çok kez tekrarlanmasıyla parçanın uzatılmasını olumsuzluk olarak yazabiliriz ama sözlerin basit ve derin yapısından ötürü bu çok rahatsızlık vermiyor bana. Normalde başka bir parçada tek bir söz bu kadar tekrar edilse büyük olasılıkla 3 kez dinledikten sonra sıkılırım. Ama bu parçayı belki 300'den çok kez dinlememe rağmen henüz beni sıkmadı. Belki 3000'den sonra sıkılabilirim (tabi ölmemiş olursam).
Genel hatlarıyla toparlayacak olursak çok beğendiğim bu parçayı çalma listenize almanızı ve bilhassa motivasyona ihtiyaç duyduğunuz anlarda dinlemenizi şiddetle tavsiye ederim. Umarım sizler için de dengeli bir motivasyon kaynağı olur ve hayatınızı daha verimli geçirmenize az da olsa katkı sağlar.
Pozitif, umutlu ve güzel bir gün geçirmeniz dileğiyle. Sağlıcakla kalın....
Comments