Hayatının bir döneminde herhangi bir bas enstrüman ile uğraşmış herkes bilir ki; bas enstrümanlar bilhassa batı müziği altyapısında çok önemli bir konuma sahiptir. Böyle olmasına rağmen bu çalgılar biraz daha sessiz ve mütevazi müzik aletleri oldukları için genellikle bir solo gitar kadar bilinirliğe sahip olamazlar. Bu yazımızda da bunun neden böyle olduğunu anlamaya çalışacağız.
Hayatta her şeyin bir yeri ve konumu oluyor. Genellikle büyük şirketlerde arka planda olup şirketin yükünü büyük miktarda omuzlarına alan ve adı sanı hiç bilinmeyen pek çok personel bulunur. Ya da askeriyede ikmal işleri ile uğraşan ayrı bir bölük vardır. Bu bölüğün çok da güzel bir sloganı vardır. "İkmal nefes gibidir, tükenmedikçe hissedilmez."
Müzikte altyapıyı teşkil eden enstrümanları çalan kişileri de biraz ikmal bölüğüne benzetiyorum. Var olduklarında kimse onları fark etmiyor fakat olmasalar herkes bir eksiklik olduğunu anlıyor.
Bu yazının yazılış amacı bu altyapıyı oluşturan insanların yaptığı işin aslında en az ön planda olan kişiler kadar zor, meşakkatli ve takdire şayan olduğuna dikkat çekmek. Bunun için de bas gitar örneği üzerinden hareket edeceğim.
Lise çağlarında bas gitar çoğunlukta en az talep gören enstrümanlardan biridir çünkü bas gitar çalarak dikkat çekmek biraz zordur. Klasik gitarla 3 günde öğrendiğiniz bir parçayı çalarak hemen minik bir ortam edinirken bas gitarla 3 yıl haşir neşir olsanız bile bu ortama sahip olamayabilirsiniz. Bas gitar ya da diğer bas enstrümanlar alışılagelmiş ton aralığından daha koyu bir renge sahip oldukları için genellikle tek başlarına müzik icra etmekte kullanılmazlar. Hal böyle olunca bir kişi kendine uygun bir müzik gurubu da bulamıyorsa tamamen ortamsız kalabilmektedir. Bu da özellikle lise çağlarında bir insanın en son isteyeceği şey olabilir. En nihayetinde tüm bunlardan ötürü altyapı enstrümanlarına olan ilgi gün geçtikçe azalıp yerini elektronik altyapı unsurlarına bırakıyor.
Elektronik altyapıyı bütün bütün eleştiriyor değilim, bu şekilde de kendi ifade biçimini geliştiren müzisyenler elbette var fakat bana kalırsa bir insanın enstrümanı ile bütünleşerek ortaya çıkardığı müziğe göre daha yalın ve ruhsuz sonuçlara yol açıyor(çoğunlukla). Bunun tercih edileceği yerler de illa ki vardır ama tepeden tırnağa kaliteli bir müzik dinlemek istediğim durumlarda altyapının da insan eliyle çalınan enstrümanlardan oluşmasını tercih eden bir kişiyim. Bu sebeple de piyasada gün geçtikçe azalan bu altyapı unsurlarını icra eden kişilerini motive etmeyi kendime bir ödev olarak görüyorum.
Öncelikle yıllardır bu bahsetmiş olduğum altyapı enstrümanlarını büyük bir özveri ile icra eden tüm sanatçılara buradan sonsuz saygılarımı iletiyorum. Daha sonra ise müziğe yeni başlayacak olan kişilere seslenmek istiyorum; altyapı enstrümanlarını icra eden kişiler büyük olasılıkla ileride en çok farka yol açacak kişiler ve eğer biraz sabredip bu konuda kendinizi geliştirirseniz kendinize ve dünya müziğine olan katkınız çok çok daha fazla olabilir. Bulunduğunuz ortamın sizi hangi enstrümana yönlendirdiğinden çok içinizden geçen hislere odaklanıp onların sizi nereye yönlendirdiğine odaklanırsanız daha tatminkar bir müzik kariyeriniz olacaktır. Böyle olmaması durumunda müzik sizin için sadece basit bir araca dönüşebilir ve bu sebeple adınız çok duyulsa bile asla müzikte aradığınız derinliği yakalayamayabilirsiniz.
Yanlış anlaşılma olmasın, herkesin bir ifade biçimi vardır, bazıları vokal, bazıları solo gitarist, bazıları yan flüt çalarak ifade edecektir kendini. Burada bahsetmek istediğim şey daha çok ön plana çıkan bu tarz şeylere yönelmek zorunda olduğunuz hissinin bir yanılsama olması. Müziğe başlamadan önce iç sesinize yeterince kulak verirseniz ne yapmak istediğinize çok daha sağlıklı karar vereceksinizdir ama iç sesinizi değil de ortamın sesini dinlerseniz bu sizi zamanla kendini ifade eden bir kişi olmaktan ziyade ortamın isteklerini yerine getirmeye çalışan bir birey yapacaktır. Bu sebeple iç sesiniz sizi neye yönlendiriyorsa o konuda(rağbet görmese bile) kendinizi geliştirmekten çekinmeyin.
Umarım müzik serüveniniz boyunca ruhunuzdan geçen notaları en güzel şekilde dışa vuracağınız müziği icra etme şansını bulursunuz. İnsanlar kendilerini ne kadar güzel ifade etmeyi başarırlarsa o kadar renkli ve o kadar yaşanabilir bir dünyada olacağız. Renginizi ve iç sesinizi hep yaşatmanız dileğiyle, sağlıcakla kalın.
Comments